Tuesday, June 26, 2012

Formula 1 Európa nagydíj 2012


Valencia - Spanyolország, Június 24.  Az év nyolcadik futamát szerintem sok millió rajongó várta már, mivelhogy olyan szituáció van az idei Formula 1-es világbajnokságban amiről nagyon sok ideig írni fognak! Ebben az évben hét futamból hét különböző pilóta vehette át a győztes trófeát. Ezekben a napokban az F1 kissé háttérbe szorult mivelhogy folyamatban van a 2012-es Foci  EB (labdarúgó Európa-bajnokság) ami kicsit elárnyékolta részemről a száguldó cirkuszt! Hát van ez így ... 

Fernando Alonso _2012

A  Szombati időmérő edzéseket Sebastian Vettel nyerte meg, Alonso nem jutott be a Q3 –ba, Hamilton második lett és Maldonardo meg Grosjean követték őket a rajtrácsnál. A zöld lámpa fényére az elmult év világbajnoka nagyon jó rajtolt és egészen a 33. körig az élen is maradt. A Ferrari csapat mindkét pilótája nagyon jó rajtolt és mindkettőjüknek sikerül előrébb jönni. A 20. körben B. Senna –Kobayashival ütközik, Senna megpörög és egy nagyon szép manőverrel visszaállítja kocsiját a pálya menetirányába,  de mivelhogy gumidefektet kap visszaesik a 21. helyre. Később (24. körben) a FIA stábja áthajtásos büntetést szabott ki Senna-ra.

A 27. körben Jean-Eric Vergne ütközik össze Kobayashival, mindketten gumidefektet kaptak, és a sok törmelék miatt Safety Car jött be a pályára. Vergne kiesik a Valenciai Európai nagydíjon és az ő estében is a FIA büntet, mégpeddig 10 pozíciós rajtbüntetést kapott a Brit nagydíjra és emelett 25 ezer dollár pénzbirságot is! F. Alonso kezdi behozni a hátrányát, ugyanis a 11. helyről rajtolt és a 33. kőrben már a harmadik pozícióban száguld a Ferrarijával. Egy kőrrel késöbb S. Vettel kocsija lelassul, így Alonso veszi át a vezetést. S. Vettel kiesik műszaki gondok miatt.

Mondhatni, hogy aránylag sok baleset volt ezzen a nyolcadik nagydíjon, a 34 körben Kobayashi nekimegy Massának, Hamilton összeütközött Karthikeiannal, Petrov elsőszárnyát veszítette el miután Richiardoval koccant össze. A Mc Laren istálónál ujból hibáznak a szerelők, Hamiltom gumicseréjénél az első emelővel voltak gondok (a pótemelőt használták) és emiatt nagyon fontos pillanatokat veszített a brit pilóta. P. Maldonardo peddig az utolsó előtti kőrben nekilöki a parapetnek a Mc Laren pilótát L. Hamiltont. Nicole Scherzinger barátja mérgében még a 8.000 Euró értékű kormányát is eldobta. 

K. Räikkönen  jó futamot futott és második lett  Valenciában. M. Schumacher peddig miután megtudta, hogy harmadik lett meghatódott és elsírta magát. A győztes Alonso, aki az interjúkon azt nyilatkozta, hogy élete legnagyobb futama volt ez a 2012-es Európa nagydíj legfőképp érzelmileg, és a 2012 –es Európai Futbal Bajnokságon jó eredményeket elért  Spanyol csapatához hasonlította ezt az F1 versenyt.  Kocsija a pálya közepén leált a lelátókhoz közel és majdnem 10 percen keresztül örjöngött a hazai pályán több ezer szurkolóval együtt. Egyszóval Alonso megérdemelte ezt a győzelmet és ezáltal a 2012 szezon első pilotálya aki két megnyert futammal büszkélkedhet. Pályafutásának a 29. győzelme. Ami a konstruktőröket illeti a Ferrari csapata immár 218. alkalommal győzött.

A fuatm után Kobayashit is megbüntették és a Silverstoni nagydíjon öt pozíciós rajtbüntése lessz. A következő futam Július 06-08 között Silverstoneban kerül majd megrendezésre.



Pontszerzők: , F.Alonso -25pont, K. Räikkönen  -18p, M. Schumacher -15p, M.Webber -12p, N.Hulkenberg -10p, N. Rosberg -8p, P. di Resta - 6p, J.Button -4p, S.Perez -2p, B. Senna-1p.

A versenysorrend a nyocadik futam után: F.Alonso -111pont,  M. Webber -91p, L.Hamilton -88p, S.Vettel -85p, N. Rosberg - 75p, K. Räikkönen  -73p, R.Grosjean -53p, J. Button-49p, S. Perez -39p, P. Malodonardo -29p, P. Di Resta 27p, K.Kobayashi 21p, N. Hulkenberg – 17p, M. Schumacher - 17p, ...

Csapat sorrend a nyolcadik futam után: 1- RBR-Renault -176 pont, 2- McLaren-Mercedes -137 p, 3- Lotus-Renault -126p,  4- Ferrari -122p, 5- Mercedes -92p, 6- Sauber-Ferrari -60p, Williams-Renault -45p, 7- 8- Force India-Mercedes-44p, 9- STR Ferrari 6p,  ...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...